Assalamualaikum w.b.t

Salam sayang buat semua ...

Selang kira-kira 2 minggu baru free update blog yang semakin usang ni... sunyi sepi jadinya

Alhamdulillah masih diberikan kesempatan untuk berkarya even tengah-tengah malam sbb mata blum ngantuk lagi. So, isi la masa terluang dgn meng update blog kesayangan ...

Nampak sangatla blog yang deyan update last week update cara orang malas. hehe...
So, malam ni Deyan harap mata dan tangan dapat bertahan untuk menaip ilmu / share cerita / pengalaman Deyan sepanjang 1 bulan lebih ini. 

Okei, kali ni xda pantun2 ya. direct to the point sahaja. Deyan mau share ilmu yang Deyan baca dekat facebook, blog, dll lagi la. ITS ABOUT MEDICINE AND SUPPLEMENT. Kebanyakan orang menganggapi kedua-dua benda ni adalah benda yang sama. Jadi sini Deyan berbesar hati hendak post share dengan semua pembaca apa beza 'UBAT' dan 'SUPPLEMENT' ? Bukan kah keduanya benda yang sama. keduanya terkandung vitamin. JOM BACA BAWAH !

~UBAT~

1. Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.

2. Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi –fungsi secara menggangu tindakan biokimia dan proses enzim.

3. Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan ganguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, ganguan penglihatan, ganguan mental, bintik-bintik merah, telinga berdengung, ganguan penghadaman, dan akhirnya kematian.

4. Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh mengangu satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan.

5. Ubat baik dimakan biasanya dipertengahan waktu makan untuk mengelakkan hal yang saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan.

6. Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh. 

7. Ubat menghasilkan kesan kepada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu. Seseorang boleh merasai kesan pengambilannya.

3. Ubat bertindak cepat dan menakjubkan, sering mengasar.seseorang boleh menerima kesanya dalam jangka masa yang pendek beberapa minit atau jam.

8. Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit, tetapi bukanya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ia tidak memulihkan. Tidak ada keadaan badan yang disebabkan oleh kekurangan apa-apa ubat. Contohnya sakit kepala, bukan disebabkan kekurangan aspirin pada sesuatu system.

9. Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda.

~SUPPLEMENT~ ( Vitamin )

1. Bahan berkhasiat kesemuanya adalah semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.

2. Bahan-bahan berkhasiat bertindak dengan membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.

3. Bahan berkhasiat tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya tergangu sementara. Oleh itu badan akan membina system enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat, ianya bersedia menghadapi kelebihan.

4. Bahan berkhasiat bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya harus bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.

5. Bahan berkhasiat baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman lain-lain factor makanan.

6. Bahan berkhasiat adalah selamat. Tiada satu pun kenyataan yang tercatit mengenai merbahayanya dengan pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino.

7. Bahan berkhasiat tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang. Ianya hanya member kesan sekiranya bahan-bahan berkhasiat ternyata kekurangan dalam tubuh badan.

8. Bahan-bahan berkhasiat bertindak secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang. Ia kebiasannya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan kejayaan.

9. Bahan berkhasiat bertindak merawat terhadap PUNCA penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yang sedia ada itu berpunca dari kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yang tertentu oleh itu menambahkannya ketika mengambil makanan dapat mengatasi masalah serta kerosakan yang telah terjadi dan tidak berulang lagi.

10. Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan khasiat, oleh kerana factor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yang lemah.

RINGKASANNYA...
Ubat di ambil ketika kita sakit sahaja...

Supplement boleh diambil bila-bila masa... dan yang paling penting minum air banyak semasa mengambil supplement...

Ubat mengandungi dadah yg membolehkan ia bertindak dengan cepat....

Supplement tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin yang sihat yg digunakan untuk melawan segala penyakit....

MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI!!

OKAY, SEMUA sudah baca kan ??? nampak kan perbezaan keduanya. Jadi lepas ni jgn anggap shaklee ni ubat boleh sembuhkan penyakit xkira kecil mahupun besar. Sebab apa? Sebabnya supplement sebenarnya cuma makanan tambahan yang telah diformulasikan dengan ekstrak tumbuhan mahupun hidupan akuatik yg mana mempunyai 10x ganda tahap kandungan vitamin di dalamnya. 

Masa Deyan mula-mula buka blog then baca pasal produk shaklee. ESP adalah produk shaklee yang Deyan baca... sebab sedar kulit sendiri xok, nampak sgt kedutan even belum masuk golongan org tua lagi. hehe. tambahan lagi baca banyak testimoni ttg esp. Semuanya bermula apabila Deyan search produk utk kecilkan pori2., sehinggalah Deyan terbaca blog-blog orang ttg esp yg mengandungi protein yg tinggi dan membantu memperbaiki tekstur kulit muka. Produk keduanya ialah set migrain yang mana pengalaman seorang doktor di semenanjung tp xingat negeri mana... suaminya mengalami migrain sehingga membuatkan dia terpaksa menghantuk kepala ke dinding. Kesian betul baca blog doktor tu. Dia yg juga seorang doktor di sebuah klinik juga puas memberi makan suaminya bermacam ubat tahan sakit sehinggalah Allah memberi petunjuk pada dia utk menemui penyelesaian masalah yg dihadapi suaminya memandangkan kondisinya semakin merosot. Pada mulanya, beliau agak ragu tetapi setelah mencuba set migrain, alhamdulillah ... semua okei. Pengambilan secara konsisten membantu beliau. 

APA YANG DEYAN NAK SAMPAIKAN, JANGANLAH KITA MERASA RUGI UNTUK BERBELANJA DEMI KESIHATAN.
Catat Ulasan